Amsterdam bestaat in 2025 zevenhonderdvijftig jaar. Alle reden om je door mij te laten fotograferen met je meest favoriete Amsterdamse object. Dat kan kleding, een straatbord, een boek, een fiets, een vlag, een foto, een kunstwerk of iets anders zijn. Als je maar direct kunt zien dat het iets met Amsterdam te maken zou kunnen hebben. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er iets over kunt vertellen. Het gaat om de emotionele binding met het object dat je misschien al jaren in je bezit hebt en nu eindelijk kunt laten zien. Voor mij is dat de foto die gemaakt is toen ik op het dak van het Koninklijk Paleis liep. Het verhaal achter de objecten wordt later gepubliceerd. Ik hoop je snel te ontmoeten. Vastgelegd als Idee/Concept 468126 ideeregister

info@georgemaas.com - 0654226381

 
Beweeg met je muis over de foto om het object te bekijken.
 
 
 
Harry Slinger onder de Jan Schaeferbrug, met de door Jan Schaefer in 1984 uitgereikte oorkonde aan de groep 'Drukwerk', voor het lied "Hee Amsterdam". Beweeg je muis over de foto voor de details.
 
 
Odette G.M.J. Taminiau met een in polyester gegoten Damkei uit 1975
 
 
IGC directeur Richard Francke  ging op de foto met een aquarel uit de Club van Tinus de Jongh. Het werk biedt zicht op het 'Naatje van de Dam', het Koninklijk Paleis en de Groote Club. Het werk is onlangs gerestaureerd, voorzien van een nieuwe lijst en hangt sinds kort in de Groote zaal.
 
 
Arthur Adams met een foto die van hem in 1976 is gemaakt bij Rederij Meyers op het Damrak. Beweeg je muis over de foto voor de details.
 
 
Martijn Oostra met zijn favoriete Amsterdamse fiets. Beweeg je muis over de foto voor de details.
 
 
Frank Eggerding met zijn 'Poorterbewijs' uit 1975 dat hij via zijn schoonvader in bezit kreeg. In de RAI vonden destijds de Amsterdam 700-festiviteiten plaats (van 24 tot en met 29 juni 1975), onder de titel ‘Mokum 700’. Je betaalde er met ‘florijnen’ en de toegangspas heette een ‘poorterbewijs’. Poorterbewijzen (ook wel poorterbriefjes, poorterakten of poortercedulen) zijn in Amsterdam vanaf de 16de eeuw tot 1811 verstrekt aan inwoners van de stad Amsterdam die de eed hadden afgelegd en poorter waren geworden. Poorter worden kon op drie manieren. Door geboorte, en als je vader Amsterdams poorter was. Door te trouwen met een Amsterdamse vrouw die geboren poorter, dochter van een poorter of weduwe van een poorter was of door betaling van een som geld. Aan het poorterschap waren kosten verbonden die niet iedereen kon betalen. Ongeveer vijfentwintig procent van de Amsterdamse stadsbevolking was poorter. Als poorter telde je in de stad pas mee. Je kon dan lid worden van een gilde of je eigen handel starten, je kon stedelijke functies gaan vervullen, je genoot vrijstelling van betaling van tol en mochten je kinderen wees worden, dan hadden ze recht op een plaatsje in het stedelijk Burgerweeshuis.
 
 
Casper Vissers met een foto, die Erwin Olaf in 2002 maakte voor het Internationale designmerk 'Moooi' van Marcel Wanders en Casper.
 
 
Thea met haar Wit gouden 'Mokum 700' ring op de Heilige weg 3. In 1975 kocht ze deze ring bij Juwelier Herman Schippers op dit adres. Beweeg je muis over de foto voor de details.
 
 
Peter Plasman bij zijn favoriete schilderij van de Amsterdamse kunstenaar Siert Dallinga.
 
 
Sonja en Lucia met de foto die hun vader in 1958 op de Dam heeft gefotografeerd.
 
 
Henk van Os met zijn portret als Staalmeester. Geschilderd door Suzan Heydemann.
 
 
Dicky van der Zalm in de hal van het Joke Smit College met het portret van Maria Hubrecht, die tussen 1925 en 1928 werkte aan de schildering over de oertijd voor het schoolgebouw, te zien op de achtergrond.  Het portret van Marie is gemaakt door haar zuster Bramine.
Dicky doet onderzoek naar het beperkte oeuvre van Marie voor een biografie en hoopt dat er nog onbekende werken van haar uit privécollecties boven water komen.

 
 

René van Eunen met het gefiguurzaagde en beschilderde kunstwerk dat zijn grootvader (Anton van Eunen) in 1942 heeft gemaakt toen hij werkzaam was bij de Centrale Voedsel Voorziening op de Zeeburgerdijk 25.

 
 
Trudy Kool met de verlovingsfoto van haar ouders die in 1938 gemaakt is op de Dam.
 
 
Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel met het door zijn overgrootvader Willem Vaarzon Morel geïllustreerde boek 'Een dierenkolonie in een grote stad' van M.J. Brusse, vlak voor de Chileense Flamingo's in Artis.
 
 
Angelo Schenkers met zijn zelf uitgegeven boek. 'Voor altijd op de vlucht'. Een Amsterdams familieverhaal.
 
 
John Jansen van Galen met zijn schilderij 'Oranje sluizen' van de Amsterdamse kunstenares Caroline Wissing.
 
 
Will Jansen bij haar poppenhuis waarvan het ontwerp is geïnspireerd door een huis in Amsterdam West. In een van de kamers heeft ze de huiskamer van haar ouderlijk huis, inclusief haar ouders, nagebouwd.
 
 
Jos Smeets met zijn zelfgemaakte kandelaar van gaspatronen die hij op straat heeft gevonden in Amsterdam.
 
 
Menno Pronker op de schouw, die oorspronkelijk uit een Amsterdams greachtenpand komt, in zijn huis in Halfweg.
 
 
Annemiek de Graaf met een foto van George Hendrik Breitner. Hoek Herengracht/Beulingstraat.
 
 
"Over 150 jaar staat Amsterdam 1,5 meter onder water" zegt Harald Vlugt over zijn zelf gemaakte fotomontage.
 
 
 
 
Jan Joosten bij het Lieverdje met zijn favoriete pagina uit een 'Vrij Nederland' uit 1965.

 

 
Margreet Roelofse met een gravure uit 1946 van de Beulingsluis in Amsterdam.
 
frank
 
Frank Ratelband met zijn aquarel van Jan den Hengst van het Waterlooplein.
 
 
Phillip Fokker voor zijn lithografie van Armando.
 
 
Paul Strengers met zijn porseleinen Amsterdammertje.
 
 
Linda Hecke met de ets uit 1921 van de Grimnessesluis.
 
 
Ed Hecke met zijn zilveren Amsterdammertje uit 1985.
 
 
Harm Ploeger op zijn favoriete schoorsteenmantel in Amsterdam.
 
 
Jan met zijn Amsterdammertje van metaal.
 
 
Sándor Scouten wijst naar het wapenschild met de arm waarop deze is getatoeëerd.
 
 
Ron Leenheer met een sgraffito/ontwerp van de hand van Jan Groenestein vóór de sgraffito van Jan Groenestein.
 
 
Vincent met zijn postcode kaart van Amsterdam.
 
 
Jens Lok met zijn favoriete Single.
 
 
Guillaume Ehrenfeldt bij de foto van de oprichters van Cinema Royal. Staand: Jean Guillaume Ehrenfeldt (broer van zijn grootvader) en Nathan Bierman. Hij kwam deze foto tegen in het Magazine 'Ons Amsterdam'.
 
 
Rene met op de achtergrond het schilderij van Alfons Scholing.
 
regery
 
Marianne achter de tap in Nachtcafé Budels op het Spui, waarvan haar vader 60 jaar geleden twee jaar lang eigenaar was, toen het Café nog Phoenix heette.
 
ry68olp
 
Barbara van Ittersum met de foto van haar overgroot oma uit Rusland.
 
 
Tony Jonges met een schilderij van de Montelbaanstoren dat gemaakt is door zijn opa in Februari 1940.
 
 
Sebastiaan Capel met zijn fietsbel.
 
 
Rodolfo Serne met zijn stoelen uit het concertgebouw.
 
bobje
 
Bob Bunck met zijn eigen geboortetegel uit 1950.
 
 
Sjoerd met zijn favoriete springtouw in de Hendrik Jacobszstraat.
 
 
Marianne met haar orginele tekening van 'De neus'. Gemaakt in de rechtbank door Aloys Oosterwijk.
 
Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm , hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of op enige andere manier, zonder schriftelijke toestemming. Nederlands Auteursrecht is hierop van toepassing. Copyright / Vastgelegd als Concept 468126 ideeregister © George Maas 0654226381